O nama

 

cropped-SUNCE-LOGO2-samo-sunce-u-boji1.png„Sunce“ Društvo za psihološku pomoć iz Osijeka, osnovano je 1991. godine kada je s radom započeo SOS Telefon psihološke pomoći u Osijeku, u okviru tadašnjeg Stožera civilne zaštite. Cilj udruge je okupljanje, povezivanje i zajedničko djelovanje stručnjaka različitih profila iz područja psiho-socijalnog rada u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, sa svrhom pružanja preventivne i savjetodavne psihološke pomoći osobama u potrebi. Djelovanje udruge uključuje suradnju s državnim institucijama s ciljem očuvanja i poboljšanja kvalitete života i zaštite općih ljudskih, a posebno dječjih prava. 

Uz SOS Telefon za psihološku pomoć, u ožujku 2004. godine, “Sunce” Društvo za psihološku pomoć pokrenulo je i rad Savjetovališta za zaštitu djece u gradu Osijeku. Savjetovalište je opremljeno namještajem i igračkama doniranim od strane OSCE-a krajem 2003.godine (stolovi, stolice, dječji stol i stolice, kuća lutaka, kuhinja i igračke koje imitiraju kućne/obiteljske aktivnosti).

Iako je u prvim godinama rada Savjetovalište bilo usmjereno prvenstveno na rad s djecom, s godinama su korisnici usluga Savjetovališta postali građani grada Osijeka i Osječko-baranjske županije svih dobnih skupina. U Savjetovalište se korisnici javljaju sami ili ih upućuju stručnjaci iz socijalne skrbi, zdravstva i škole.

Uz spomenute dvije kontinuirane djelatnosti „Sunce“ Društvo za psihološku pomoć provelo je niz projekata (za detalje pogledati pod Projekti).

U djelatnost „Sunce“ Društva za psihološku pomoć valja ubrojiti i prijevod i tiskanje sljedećih knjiga:

1. “Vještine pomaganja pojedincima i grupama”, L. Shulman (1995., Grad Osijek, Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske)

2. “Osam najvažnijih koraka u rješavanju sukoba”; D. Weeks (2000., Kultur kontakt Austrija, Grad Osijek, privredni subjekti Osijek)

3. “Zašto je tata takav? (PTSP)” (2002., Grad Osijek i Županija Osječko-baranjska)

4. “Možeš i bez toga: Reci NE alkoholu i kladionici i … „ (2010., edukacija mladih o vrstama ovisnosti s posebnim naglaskom na kockanje, alkoholizam i ovisnost o internetu, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti)

 “Sunce” Društvo za psihološku pomoć član je Mreže pružatelja socijalnih usluga. Za više detalja pogledati na http://www.mreza-sos-net.hr/

[/fusion_text]